Pororeseptit
Suosituimmat reseptit
-
Perinteinen poronkäristys ja pottuvoi
Perinteinen poronkäristys ja pottuvoi on perinneruoka parhaimmillaan.
700 g valmiiksi siivutettua käristyslihaa tai 1 poron kylkirulla tai 700 g lapaa, etuselkää tai paistia
3 rkl poron paistorasvaa (tai voita)
2 dl vettä
1.5 tl suolaa
Perunamuusi
700 g kuorittuja puikulaperunoita
2 rkl voita
2-3 sipulia
2 dl maitoa
1-2 tl suolaa1. Anna lihan sulaa kohmeiseksi (n. - 6 astetta), leikkaa siivuttamaton liha pituussuunnassa halki ja vuole siitä ohuita käristyslastuja poikittaissuunnassa. Valmiiksi siivutetun käristyslihan voit ottaa käyttöön sellaisenaan.
2. Sulata padassa rasva.
3. Lisää käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista.
4. Kun koko lihaerä on ruskistunut, lisää vesi ja suola.
5. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla 10-30 minuuttia.
Tarjoa pottuvoin ja puolukkasurvoksen, halutessasi myös suolakurkun kanssa.
Haudutusajasta on olemassa monta näkemystä. Kun käristys tehdään paistista, voi hyvinkin olla, että 10 minuuttia riittää. Samoin, jos liha on todella ohuina lastuina. Kannattaa kuitenkin kokeilla pidempiäkin haudutusaikoja aina runsaaseen tuntiin saakka.
Pottuvoi
1. Keitä potut.
2. Hauduta hienonnettu sipuli voissa kypsäksi, lisää maito ja kiehauta se.
3. Soseuta kypsät perunat ja lisää sekoittaen sipulinen maito.
4. Mausta suolalla. -
Keittiöpäällikön poronpaisti
Keittiöpäällikön ohje poronpaistille.
4-8 hengelle
1 kpl poronpaistia (2-3 kg), luutonta tai putkiluulla
suolaa1. Sido paisti muotoon ja mausta suolalla
2. Ruskista paisti kuumalla paistinpannulla
3. Laita paisti uunivuokaan ja peitä vuoka foliolla; voit käyttää myös paistopussia
4. Laita vuoka 150 asteiseen uuniin n. 2-3 tunniksi, kunnes sisälämpötila on n. 60 astetta
5. Ota paisti uunista ja anna lihan vetäytyä vuoassa n. 20 min
6. Leikkaa ohuita viipaleita poikkisyin
7. Tarjoile paisti punajuuren, perunamuusin ja juureksien kanssa
Resepti: Tero Mäntykangas -
Poro osso buco
8-12 kpl poronpotkakiekkoja
jauhoja, suolaa, mustapippuria ja öljyä
Ruskista pannullaLado uunivuokaan ruskistetut potkakiekot sekä
100 g porkkanaraastetta
100 g selleriraastetta
3 kpl valkosipulinkynttä, murskattuna
1 kpl sipuli hienonnettuna
1 tlk tomaattimurskaa
1 kpl appelsiinin mehu ja – kuori
2 dl valkoviiniä
1 tl tummaa sokeria
suolaa ja mustapippuria
4 lehteä tuoretta salviaa
vettä niin, että lihat peittyvät
Peitä vuoka foliolla, laita se uuniin ja anna hautua 150 °C:ssa n. 2 h,
kunnes on liha on pehmeää.
Resepti: Jarmo Vähä-Savo -
Vuorineuvoksen grillimakkaraa ja dijondippiä
"Makkara”: 4 poron sisäfileetä
suolaa
Dippi:50 g dijon-sinappia
100 g kermaviiliä
50 g majoneesia
1 rkl konjakkia
persiljaa
suolaa
1. Työnnä sisäfileiden sisään varrastikku.
2. Mausta lihat suolalla. Anna maustua hetki. Tee dippi sillä välin.
3. Sekoita kaikki dipin ainekset keskenään.
4. Laita dippi tarjolle kristalliastiaan.
5. Grillaa vuorineuvoksen makkaroita pari minuuttia per puoli.
6. Tarjoa suoraan tikusta dipin kera.
Resepti: Jussi Kumpulainen -
Grillattu poronmaksa
1 poronvasan maksa
marinadiksi:
1 rkl rypsiöljyä (kestää grillin kuumentamista hyvin, muukin käy)
1 rkl seesamiöljyä (paahdettu seesaminsiemenöljy, vahva maku)
1/2 rkl soijaa
1/2 rkl viinietikkaa (minulla oli omena-hunaja)
1/2 rkl itämaista kalakastiketta (Fish Sauce; haisee pahalle mutta antaa hyvän maun)
1/2 rkl osterikastiketta
Hippunen sokeria tai tujaus hunajaa, maun mukaan, pyöristämään makua
Mustapippuria myllystä joitakin kierroksia
Lisäksi voi laittaa rosmariinia, sopii maksaan hyvin1. Sekoita kaikki marinadin ainekset
2. Leikkaa maksasta ohuita siivuja vinoon - näin saat niistä pinta-alaltaan hieman suurempia
3. Anna seistä marinadissa 1-2h
4. Grillaa viipaleet kuumalla grillillä nopeasti, jätä sisus roosan väriseksi
Vihje: Olen käyttänyt ohjetta myös muun poronlihan marinointiin. Voi varioida lisäämällä valkosipulia; tai esim. limemehua viinietikan sijaan.
Resepti: Annareetta Lumme-Timonen -
Poroliemi
2 kg poron luita
1 kg naudan potkaa
5 sipulia
1 juuriselleri
3 palsternakkaa
4 porkkanaa
4 laakerinlehteä
1 valkosipuli
3 timjamin oksaa
1 rosmariinin oksaa
5 mustapippuria
2 dl punaviiniä
2 rkl merisuolaa1. Paahda luut ja potkat 150-asteisessa uunissa 1.5 h.
2. Kaada sulanut rasva pois luista.
3. Laita luut kattilaan ja kaada vettä luitten päälle niin, että ne peittyvät.
4. Keitä luita hiljalleen ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois.
5. Keitä pelkkiä luita ensin 3 tuntia.
6. Lisää tämän jälkeen kuoritut juurekset, mausteet ja punaviini.
7. Keitä vielä hiljalleen 2 tuntia. Kuori samalla pinnalle nouseva rasva pois.
8. Anna liemen tekeytyä 30 min, jonka jälkeen siivilöi se.
Vinkki: Keittoihin voit hakea vaihtelua ja näkemystä omilla maustamisideoilla. Basilika, salvia, oregano ja persilja saattavat antaa keitollesi tuulahduksen Välimeren aalloilta.
Vinkki: Voit käyttää liemiluita mm. erilaisissa keitoissa ja padoissa maun antajana.
Vinkki: Koirat rakastavat poronluun makua, raakana ja kypsennettynä. Runsaasti vitamiineja ja hivenaineita sisältävä poronluu on myös terveellistä.
Resepti: Oula Hänninen -
Poropiiras
300 g voitaikinaa
400 g kypsää poronkäristystä
100 g sieniä
1 hienonnettu sipuli
1 prk raejuustoa (200g)
munaa voiteluun1. Sekoita hienoksi silputut täyteaineet kulhossa.
2. Kauli voitaikina kahdeksi ohueksi levyksi ja levitä täyte tasaisesti toiselle niistä.
3. Aseta toinen levy piiraan kanneksi ja voitele pinta sekoitetulla munalla.
4. Paista 225 ºC lämpöisessä uunissa 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
5. Tämä piiras on viisainta tarjota valmiiksi annosteltuna, muutoin voit jäädä itse ilman!
Resepti: Jussi Kumpulainen