6 hengelle
Poronseläke:
600 g kalvotonta poron ulkofileetä
timjamia
persiljaa
rypsiöljyä
hienoa merisuolaa
Muhennettua poronlapaa:
500 g poronlapaa
50 g porkkanaa
50 g keltasipulia
30 g juuriselleriä
1/2 dl punaviiniä
2 kpl valkosipulinkynttä
1 rkl ruokosokeria
4 kpl mustapippuria
2 rkl merisuolaa
tuoretta timjamia
persiljaa
Tumma palsternakkakastike:
5 dl vahvaa tummaa lihalientä
200 g palsternakkaa
Puikulasose:
800 g Lapin puikulaa
250 g voita
suolaa
Poronseläke:
1. Hienonna yrtit ja öljy kutterilla tasaiseksi
2. Ruskista poronfilee ja mausta suolalla paiston aikana molemmin puolin
3. Sivele yrttiöljy fileen pintaan ja paahda uunissa haluamaasi kypsyysasteeseen
Lapa:
1. Laita kaikki ainekset yrttejä, ruokosokeria ja pippuria lukuun ottamatta kattilaan
2. Kiehauta hiljalleen ja kuori pinnalle kertyvä vaahto pois, lisää pippuri ja suola
3. Keitä hiljalleen noin 4 tuntia
4. Nosta kypsät lihat kattilasta ja revi lihassyitä mukaillen karkeaksi massaksi
5. Lisää liemeen timjami sekä ruokosokeri ja keitä kasaan, kunnes liemi on melkein kastikemaista
6. Hienonna persilja ja sekoita lihan joukkoon, kostuta seos kokoonkeitetyllä liemellä; tarkista maku
7. Tarjoa lämpimänä poronfileen seurana
Kastike:
Keitä kuoritut palsternakat kypsiksi lihaliemessä, soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi
Sose:
Kuori ja keitä puikulat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, siivilöi keitinliemi talteen
2. Soseuta perunat sähkövatkaimella ja lisää voi joukkoon pieninä paloina
3. Ohenna sosetta keitinliemellä, kunnes sose on melko löysää, tarkista maku, painele sose tiheän siivilän läpi
Resepti: Tero Mäntykangas