Riekko on Lapin tärkein riistalintu. Sitä saa pyytää ansalla Enontekiön ja Utsjoen kunnissa ja sieltä tulevatkin kaikki maamme ravintoloissa tarjottavat suomalaiset riekot. Riekon metsästys on sallittua lisäksi useissa Keski- ja Itä-Lapin kunnissa sekä osassa Koillismaata.
Riekko oli vielä sata vuotta sitten yleinen koko maassa, mutta kanta on vähitellen ja jopa kiihtyvästi harventunut aivan pohjoisinta osaa maasta lukuun ottamatta.
Suomen lisäksi riekkoa tavataan luonnollisesti Ruotsissa ja Norjassa, mutta myös pohjoisen napa-alueen tuntumassa kaikilla mantereilla, missä vain on metsäalueita. Mieluisinta riekolle ovat koivu- tai muu lehtipuumetsä sekä mäntymetsä. Pohjois-Venäjän, sekä sen Euroopan puoleisen osan että Siperian lisäksi kanta on voimissaan Mongoliassa ja Kaukasuksella, jopa osin Kiinassakin. Toinen laaja esiintymisalue on Kanadassa, Alaskassa ja myös muualla Pohjois-Amerikassa. Riekkoa tavataan edelleen itäisessä Keski-Euroopassa Baltian maista Tsekkiin, Puolaan ja Saksaan. Riekko asustaa myös Espanjassa sekä Irlannin ja Iso-Britannian pohjoisosissa. Ainakin minut on yllättänyt havainto, että irlantilaista ja brittiläistä riekkoa on ollut myynnissä Suomessakin.
Riekko on paikkalintu. Se lienee pääselitys sille, että eri puolilla esiintymisaluettaan sille on kehittynyt alueellisia alalajeja, peräti 19 kappaletta. Levinneissydestä ja alalajeista kerrotaan lisää osoitteessa https://en.wikipedia.org/wiki/Willow_ptarmigan.
Riekko on Alaskan kansallislintu ja meillä Pohjois-Pohjanmaan maakuntalintu.
Otsikon kysymykseen voinee vastata kaksijakoisesti. Suomessa riekko on ennen kaikkea Lapin lintu, mutta onhan se samalla myös maailmankansalainen.
Lue lisää riekosta >
Tilaa sähköpostiisi ilmoitus seuraavista blogiartikkeleista >