Poronliha ja EU:n laatujärjestelmä

Euroopan Unioni on rakentanut laatujärjestelmän, jonka piirissä ovat maataloustuotteet, elintarvikkeet, viinit sekä väkevät alkoholijuomat. Järjestelmässä on nyt mukana n. 3500 tuotetta, joista maataloustuotteita ja elintarvikkeita n. 1400.

EU:n laatujärjestelmät suojaavat sellaisten tuotteiden nimiä, joiden laadun ja ominaisuuksien sekä maantieteellisen alkuperän välillä on olennainen yhteys.
EU:n laatujärjestelmiä ovat
suojatut alkuperänimitykset (SAN): maataloustuotteet, elintarvikkeet ja viinit
suojatut maantieteelliset merkinnät (SMM): maataloustuotteet, elintarvikkeet ja viinit
aito perinteinen tuote (APT)

EU-merkit

Miten tämä liittyy nimenomaan poronlihaan?
Suomalaiselle poronlihalle on haettu ja saatu peräti kolme suojattua alkuperänimitystä (SAN)

Lisätietoa voit lukea osoitteessa https://www.deliporo.fi/suojattu-alkuperanimitys/

Onko tällaisesta mitään hyötyä käytännön elämässä?
Minun mielestäni on. Lue ja arvioi sinäkin.
Hyöty tuotteita kotiin ostavalle kuluttajalle
Ostaessaan kaupasta esimerkiksi poronlihaa, kuluttaja voi suojatun alkuperän merkinnästä yhdellä silmäyksellä varmistua, että liha on suomalaista ja tulee Lapin poronhoitoalueelta. Eikä esimerkiksi Muurmanskin alueen tai Siperian lihaa, jonka ruokavaliosta tai käsittelystä eli laadusta voi olla vaikeaa saada varmasti luotettavaa tietoa.
Hyöty ravintolan asiakkaalle
Ravintolassa asiakas näkee ruokalistassa olevasta merkistä, että kysymys on alkuperäisestä suomalaisesta, Lapin poronhoitoalueelta tulevasta lihasta. Suomalaiselle asiakkaalle tämä on kuin pieni lisävarmistus, mutta ulkomaiselle asiakkaalle tällä voi olla suuri merkitys ohjaamalla aidon kokemuksen ja makuelämyksen pariin..

Ulkomailla merkki antaa suomalaiselle asiakkaalle tiedon siitä, että ravintolassa tarjottava ruoka on aitoa ja alkuperäistä kyseisen alueen tuotantoa, johon on mielenkiintoista tutustua.
Hyöty ravintolalle
Keski- ja Etelä-Euroopassa EU:n alkuperä- ja laatumerkinnät ovat meitä yleisempiä ja tunnetumpia. Kun merkintä vahvistaa asiakkaalle lupauksen aidosta, alkuperäisestä ruokakokemuksesta, hän on valmis siihen tutustumaan ja todennäköisesti maksamaan siitä muita ateriavaihtoehtoja vähän korkeamman hinnankin.

 

            poron liha   

Kuvat yllä: aitojamakuja.fi, kuvaaja Julia Kivelä
Lapin poron kuivaliha, Lapin poron kylmäsavuliha, Lapin poron liha

Lisätietoa alkuperämerkinnöistä:
EU:n laatujärjestelmä. https://agriculture.ec.europa.eu/farming/geographical-indications-and-quality-schemes/geographical-indications-and-quality-schemes-explained_fi
-kattava, mutta paljon epäoleellista kuluttajan kannalta

Kuva- ja videopankki. https://aitojamakuja.fi/nimisuoja/
-hyvä, kuvien käyttöoikeus aitojamakuja-organisaatiolla

Laatujärjestelmä. https://agriculture.ec.europa.eu/far
-lue, jos haluaa lisätietoa, mutta kuivahkoa tekstiä, joka on enemmän ammattipiireille kuin kuluttajille

EU:n sivustolta löytyy varmasti paljon muutakin tätä aihetta sivuavaa tietoa.

 
Takaisin blogiin