Poronliha on tietysti luomulihaa, ajattelee Matti ja Maija Meikäläinen helposti. Mutta onko näin?
EU:n yhteisen luomuasetuksen (EU 2018) mukaan luonnonmukainen tuotanto eli luomutuotanto on kokonaisvaltainen tilanhoidon ja elintarviketuotannon järjestelmä, jossa yhdistyvät ympäristön ja ilmastotoimien kannalta parhaat käytännöt, runsas biologinen monimuotoisuus, luonnonvarojen säästäminen sekä tiukkojen vaatimusten soveltaminen eläinten hyvinvoinnin alalla ja tuotannossa.
Porot liikkuvat vapaina metsissä ja tuntureilla ja syövät siellä luonnosta löytämäänsä ruokaa. Eikös se ole luonnonmukaista eli luomua parhaimmillaan? Ei ole.
EU-lainsäädännön mukaan luomulihaa saadaan eläimestä, jota on ruokittu valvotusti ja tarkistetusti ainoastaan luomurehulla ja -ravinnolla. Poronliha ei kelpaa luomuksi eli luonnonmukaisesti tuotetuksi siksi, että viranomaiset eivät pysty valvomaan, millaista ravintoa poro luonnossa syö.
Riistakaan ei kelpaa luomuksi samasta syystä. Riistaa kutsutaan ei luonnonmukaiseksi vaan luonnonvaraiseksi lihaksi. Niitä, niiden nauttimaa ravintoa ja niiden elinolosuhteita viranomaiset eivät pysty valvomaan. Vaikka poroa ei riistan tavoin metsästetäkään, se katsotaan luonnonvaraisesti ravintonsa hankkivaksi eläimeksi.
Mutta entäs kun poroille kevättalvella voidaan joutua antamaan lisäruokintaa, joko heinää tai rehua? Se ei muuta tulkintaa. Ei riistakaan muutu muuksi vaikka sille samalla tavalla viedään lisäruokaa talviaikaan.
Lisää luomuruoasta ja -lihasta > sekä porosta ja luomulihasta >
Osta luonnonvaraista poronlihaa verkkokaupastamme!