Juhlavastaanoton kunnon poroateria

Juhlavastaanoton kunnon poroateria

Lapissa asutus on harvaa ja välimatkat pitkiä. Juhliin lähdettäessä aikaa menee runsaasti ja sen myös isäntäväki tietää ja ottaa huomioon. On tavallista tarjota juhlavieraille kunnon lämmin ateria, usein kaikille läsnäolijoille sovittuna aikana yhdellä kertaa ja myöhemmin tuleville aina heidän saavuttuaan. Näinhän voi tapahtua missä päin maata tahansa, kyllä meillä etäisyyksiä riittää.

Käytännöllistä on valita ruokalaji, joka on helposti tarjottavissa pitkin päivää. Perinteinen poronkäristys tai porokeitto ovat tällaisessa tilanteessa hyvä ja ajaton vaihtoehto. Kumpikin on Lapissa arvostettu juhlaruoka ja juhlia varten niihin molempiin tilataan verkkokaupastamme lihaa joka vuosi.

Porokeitolle ja poronkäristykselle sopii yhteiseksi ohjeeksi se, että ruokaa kannattaa varata mieluummin liikaa kuin yhtään liian vähän. Mahdollisesti yli jäävä ruoka säilyy muutamia päiviä jääkaapissa ja on juhlan järjestäneelle perheelle kaiken vaivan jälkeen helppo ja maistuva ateria vaikka pariinkin kertaan. Ruokaa on myös helppo pakastaa muovirasioissa, jolloin se säilyy pidemmänkin aikaa.
Poronkäristys
Poronkäristyksen kohdalla suositus on ainakin 200 g käristyslihaa syöjää kohti, mieluummin vähän enemmänkin. Kätevimmin käristyksen saa valmiiksi siivutusta poronkäristyslihasta. Kannattaa valita paistin sijasta tai lisäksi lihaa, jossa on mukana ruhon etupään kalvollisia lihoja kuten lapaa, etuselkää ja rintaa. Ne antavat pelkkää paistia enemmän makua käristykseen ja kestävät myös pidempää haudutus- ja tarjoiluaikaa murenematta pieneksi.
Porokeitto
Lapissa sanotaan, että hyvä porokeitto on sellainen, jossa on riittävästi lihaa. Lihaa kannattaa niin ikään varata ainakin 200 g ruokavierasta kohti ja osa siitä mielellään luullisena tai sitten luut vielä erikseen. Luut ja luulliset lihat kannattaa laittaa kylmään veteen ja keittää niitä useampia tunteja, jolloin maku irtoaa liemeen. Luuton liha (lapa, paisti tms.) on hyvä lisätä liemeen luiden poistamisen jälkeen ja keittää reilusti ennen kuin perunat ja muut juurekset lisätään ajoitettuna niin, että ne kypsyvät tarjoilua varten. Keitto säilytetään syömälämpöisenä liedellä, mutta selvästi kiehumispistettä alemmassa lämpötilassa. Jos keitto pitää saada nopeasti valmiiksi, poronluusta keitetty Deliporon poroliemi tulee apuun täyteläisen maun saavuttamiseksi.
Poron paisti
Kolmas vaihtoehto voisi olla kokonainen poronvasan paisti, joka kypsennetään valmistumaan juuri ennen tarjoilua tai paisti tarjoillaan kylmänä, mutta perunat, mahdolliset muut lisäkkeet ja kastike lämpiminä. Paistin leikkaaminen jokaiselle ruokavieraalle ja tarjoilulämpötilojen vahtiminen ovat työläämpiä kuin poronkäristystä tai porokeittoa tarjottaessa.

Perinteinen ja suosittu jälkiruokavaihtoehto tällaisella aterialla on leipäjuusto tarjoiltuna hillojen tai hillakastikkeen kera.

Perinteisen poronkäristyksen resepti >

Porokeittoresepti >

Poronpaistin resepti >  

 
Lue lisää poronlihasta juhlaruokana >
 

Poronlihaa ja muita arktisia herkkuja voit ostaa verkkokaupastamme

verkkokauppaan

 

 

Tilaa sähköpostiisi ilmoitus seuraavista blogiartikkeleista >
Takaisin blogiin