Viime viikonloppuna Helsingin Sanomat julkaisi lukuja useiden elintarvikkeiden hintojen muutoksesta heinäkuusta 2021 heinäkuuhun 2022. Tässä lihaa ja lihatuotteita koskevia nousuprosentteja
naudanliha 26,16 %
sianliha. 18,71 %
siipikarjan liha 17,40 %
liha 16,64 %
leikkeleet. 15,29 %
prosessoitu liha ja lihavalmisteet 14,29 %
Millaisia johtopäätöksiä näistä luvuista voi vetää ajatellen poronlihaa, syksyä ja talvea? Kristallipallon puuttuessa tulee mieleen monikertaisen ministerin Ahti Karjalaisen vuosikymmeniä sitten mieliin palauttama suomalainen kansanviisaus: "Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen".
Vaikeutta lisäävät poikkeuksellisen paha kuivuus monella suunnalla maapalloa, Ukrainan sota ja näiden molempien vaikutus elintarvikkeiden saatavuuteen (riittävyyteen) sekä hintoihin Euroopan ja maailman laajuisesti.
Yritänpä kuitenkin. Kovin todennäköisenä en pidä, että lihan hinta lähikuukausina laskisi vuoden takaiselle tasolle tai edes lähelle sitä. En myöskään usko energian hinnan laskevan tämänhetkisestä merkittävästi, puhutaanpa sähköstä tai polttoaineista. Vaikka hinnat eivät enää nousisi ja vaikka ne jonkin verran laskisivatkin, uskon niiden jäävän selvästi viimevuotisen tason yläpuolelle.
Minulla ei ole riittävästi tietoa eikä pätevyyttäkään tehdä luotettavaa ennustetta siitä, kuinka paljon poronlihan hinta ensi kaudella eli lokakuusta eteenpäin nousee viime kaudesta. Mutta melkoisella varmuudella uskallan ennustaa, että nousu on tuntuva.